naslov
Film
Shrani

Adamant

Sur l'Adamant
6.8 / 10(IMDb)
Država
Francija
Režiser
Nicolas Philibert
Leto izida
2023
Jezik
francoščina / podnapisi
Država
Francija
Režiser
Nicolas Philibert
Leto izida
2023
Jezik
francoščina / podnapisi
Igrajo
Sabine Berlière, Mamadi Barri, Walid Benziane
POVZETEK

»V svetu, ki ima pogosto raje preproste odgovore in zatira drugačnost, nekateri kraji še vedno vztrajajo ter skušajo ohraniti poetično vlogo človeka in jezika.«

Adamant je edinstven dnevni center: plavajoča zgradba ob obrežju Sene v središču Pariza. Odraslim z duševnimi motnjami ponuja prostor, kjer se lahko svobodno izražajo, družijo in znova najdejo stik s svetom. Tam lahko berejo, klepetajo ob kavi, poležavajo na kavču, kuhajo marmelado, se udeležijo slikarske delavnice ali sodelujejo pri organizaciji filmskega festivala. Dokumentarec nas vabi, da spoznamo paciente in osebje, ki se – kot pravi eden izmed njih – vsako jutro znova odločijo, da bo »danes dober dan«.

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med »nami« in »njimi«, je osvojil glavno nagrado na  Berlinalu.

 

 

UTRINKI