Bilo je nekoč v srbiji: banner
Film
Shrani

Bilo je nekoč v Srbiji

Once Upon a Time in Serbia
15+
7.5 / 10(IMDb)
Država
Srbija
Režiser
Petar Ristovski
Leto izida
2022
Jezik
srbščina / podnapisi
Država
Srbija
Režiser
Petar Ristovski
Leto izida
2022
Jezik
srbščina / podnapisi
Igrajo
Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Sloboda Boba Mićalović, Miodrag Miki Manojlović
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Leskovška drama v treh dejanjih združuje pravljico z zgodovino.

Zgodilo se je, ampak zares, v Srbiji, na začetku 20. stoletja …

Kako je malomeščanska “kasaba” postala “mali Manchester” (scenografinja Ana Milošević) in je orientalsko nošo zamenjala dunajska in pariška moda (kostumografinja Dragica Laušević), je mogoče videti v filmu Bilo je nekoč v Srbiji.

Film je bil posnet na pristnih lokacijah (direktor fotografije Dalibor Tonković, izvršni producent Miroslav Mogorović) in v melodičnem leskovškem narečju. To ni le film o mestu, ki je znan po žaru, posebnem narečju, melodičnem govoru, ki je pravi zaklad, “paprikarenju”, pa po tkaninah, milu, zdravilih, kozmetiki tistega časa in končno po posebnem duhu, ki je še vedno gorivo za brezčasno tovarno smeha. To je spomin na slavne družine, katerih podjetnost je bila navdih za film že pred stoletjem.

Večina dobrih filmov se ponaša z lepo ljubezensko zgodbo, v našem pa sta celo dve. Med prvo svetovno vojno in po njej so dva Leskovčana in dve Leskovčanki – Cona (Viktor Savić) in Dine (Nemanja Oliverić) ter Zorka (Teodora Ristovski) in Ružica (Sloboda Boba Mićalović) – zaznamovale različne usode. Dina so zavezniki odpeljali v Pariz, v katerem je izkusil vse lepote življenja in luči velemesta. Zone je po poškodbah in amneziji pristal v Manchestru, takratni prestolnici industrijskega razvoja, in tam spoznal, da je mogoče uspeti le s težaškim delom v tovarni, polni črnega dima. Omamljena od zmage v vojni in nepovratno okužena z »duhom svobode in napredka«, ki sta ga čutila v »širnem svetu« sta se mladeniča vrnila, da bi razsvetlila prihodnost svojega propadajočega okolja.

Dine v svoj mali, zdaj neobstoječi kino, Cone pa k svoji zaročenki Zorki, ki je po petih letih čakanja nejevoljno privolila, da jo oče poroči z vojnim liferantom Acimom Prokićem (Radovan Vujović). Cone bo poskušal obuditi svojo staro ljubezen, Dine pa bo našel novo. In tako se v vseh pogledih začne boj med “starim” in “novim”. Velika dejanja zahtevajo le malo prave ljubezni, pa tudi malo pomoči in modrosti šefa Mite (Miodrag Miki Manojlović).

V filmu igrajo še: Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Dragan Boža Marjanović, Andrija Stoilković …

To je priložnost, da pred pozabo rešimo “velike Leskovčane” iz številnih družin, ki so postavili temelje leskovškega čudeža. Vsi ti resnični junaki so bili navdih za ustvarjanje junakov in zgodb tega izjemnega filma (scenaristi Đorđe Milosavljević, Vladimir Andrič, Zvonimir Šimunec, soscenaristi Petar Ristovski in Majda Šimunec).

Bilo je nekoč … naj bo spet.

UTRINKI