Dragi tovariši!: banner
Film
Shrani

Dragi tovariši!

Dear Comrades!
12+
7.4 / 10(IMDb)
Država
Rusija
Režiser
Andrey Konchalovskiy
Leto izida
2021
Jezik
ruščina / podnapisi
Država
Rusija
Režiser
Andrey Konchalovskiy
Leto izida
2021
Jezik
ruščina / podnapisi
Igrajo
Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov, Andrey Gusev
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Film o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani.

Novočerkask, Sovjetska zveza, leta 1962. Ljudmila je članica lokalnega odbora komunistične partije. Vrednote partije zagovarja z vso vdanostjo in prezira vsakršno nasprotovanje. Nekega dne pa je priča dogodku, ki ji za vedno spremeni pogled na svet. Oblasti v bližnjo tovarno pošljejo vojsko, da bi zadušila stavko delavcev, vendar pa se vse skupaj sprevrže v masaker. Mesto preplavijo izgredi, veliko je poškodovanih in pogrešanih. Izgine tudi Ljudmilina hčerka, zato se zaskrbljena mati nemudoma odpravi na nevarno, a odločno iskanje. Film natančno prikaže potek dogodkov, ki epilog dobijo šele po razpadu Sovjetske zveze.

»Želel sem posneti film o generaciji svojih staršev, ki se je borila v drugi svetovni vojni in jo preživela v prepričanju, da je častno umreti “za domovino, za Stalina” ter z brezpogojno vero v cilje komunizma: oblikovati novo družbo s prispevkom milijonov posameznikov. Želel sem s kar največjo natančnostjo rekonstruirati resnične dogodke, obdobje, v katerem je zgodovina razkrila nepremostljivo vrzel med komunističnimi ideali in tragično stvarnostjo dejstev. Film je posvečen čistosti te generacije, njenim žrtvam ter tragediji, ki jo je izkusila ob pričevanju sesutja svoje mitologije in izdaje svojih idealov.« (Andrej Končalovski)

 

NAGRADE

Benetke 2020 (posebna nagrada žirije in nominacija za najboljši film), LIFFe 2020, BAFTA (nominacija za najboljši ne-angleški film) …

UTRINKI