Izdajalec: banner
Film
Odstrani

Izdajalec

The Traitor
12+
7.8 / 10(IMDb)
Država
Italija
Režiser
Marco Bellocchio
Leto izida
2020
Jezik
italijanščina / podnapisi
Država
Italija
Režiser
Marco Bellocchio
Leto izida
2020
Jezik
italijanščina / podnapisi
Igrajo
Luigi Lo Cascio, Pierfrancesco Favino, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Eden najlepših italijanskih filmov zadnjih let je izredna biografija, ki jo je Marco Bellocchio posvetil mafijskemu skesancu Tommasu Buscetti. Zgodba se prične v začetku osemdesetih let v vili nad Palermom, ko se na svečanem praznovanju zavetnice sicilske prestolnice združijo vsi najpomembnejši člani mafijske združbe. »Pošteno« razdelijo trg heroina med svoje klane v Cosa Nostri. V vsej tej evforiji pa je veteran Tommaso (izvrstni Pierfrancesco Favino), tako imenovani »šef dveh svetov«, priča vojni med starimi strukturami in novimi mafijskimi prijemi… Vojna na palermskih ulicah in cestah pusti na stotine življenj.

Režiser Marco Bellocchio se naslanja na stare italijanske filmske mojstre kot je Visconti, pa tudi na italijansko-ameriške (hollywoodske) režiserje kot so Brian De Palma, Francis Ford Coppola in Martin Scorsese.

“Protagonist je s stališča Cosa Nostre, mafijske tradicije, preteklosti in družine, ki ji pripada, zares izdajalec. Za Buscetto je izdajstvo izjemno boleča odločitev, vendar obenem s tem dejanjem zavrača določeno vrsto mafije, z odločitvami katere se ni strinjal. Vendar Buscetta ni junak; je pogumen človek, ki želi rešiti kožo sebe in svoje družine, je tudi precej konservativen, saj hrepeni po vrsti mafije, v kateri je bil vzgojen, ki ga je tako rekoč blagoslovila.”
– Marco Bellocchio

 

NAGRADE/FESTIVALI

Cannes 2019, München 2019, Italijanski zlati globusi 2019 (najboljša režija, najboljša izvirna glasba), LIFFe 2019, FEMF Piran 2020 …

UTRINKI