Izgubljene iluzije: banner
Film
Shrani

Izgubljene iluzije

Lost Illusions
15+
6.4 / 10(IMDb)
Država
Francija
Režiser
Xavier Giannoli
Leto izida
2022
Jezik
francoščina / podnapisi
Država
Francija
Režiser
Xavier Giannoli
Leto izida
2022
Jezik
francoščina / podnapisi
Igrajo
Benjamin Voisin, Vincent Lacoste, Cécile De France
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Razkošna filmska priredba istoimenskega Balzacovega romana je pripoved o ljubezni, poželenju, bolestnih literarnih ambicijah ter moči medijev in denarja. Nominacija za najboljši film na festivalu v Benetkah 2021.

Francija, 19. stoletje. Mladi, še ne uveljavljeni pesnik Lucien živi v podeželskem mestecu Angouleme. Podnevi dela v tiskarni, ob večerih pa piše pesmi in ljubimka z aristokratinjo Louise. Ko se po mestu o njiju razširijo zlobne govorce, skupaj pobegneta v Pariz, kjer pa Louise svojega mladega ljubimca kmalu zapusti. Prepuščen samemu sebi Lucien začne spoznavati zakulisje velemesta, ki ga poganjata sla po dobičku in brezsramna hinavščina v časopisnih medijih, ki v tistem času pridobivajo vedno večjo moč in vpliv.

“Balzacov roman razkriva matrico sodobnega sveta, trenutek, preden se je vsa civilizacija predala vladavini dobička. Ta premik sem želel podaljšati s pomočjo kinematografije in si ob tem vzeti svoboščine z izvirnim besedilom, ki bi omogočile izraz njegovega duha.” (Xavier Giannoli)

Honoré de Balzac, francoski pisatelj , * 20. maj 1799, Tours, Francija, † 18. avgust 1850, Pariz, Francija. Balzac velja skupaj s Flaubertom za začetnika realizma v evropskem slovstvu. Večino svojega pripovedništva je vključil v cikel Človeška komedija – gre za obilno zbirko romanov, ki celostno prikazujejo francosko družbo v času od vladavine Bourbonov (1815-1830) ter v dobi restavracije in meščanske monarhije (1830-1848).

UTRINKI