naslov
Film
Shrani

Kdo mi ugrabi ženo

Life of Crime
15+
5.8 / 10(IMDb)
Država
Združene države Amerike
Režiser
Daniel Schechter
Leto izida
2013
Jezik
angleščina / podnapisi
Država
Združene države Amerike
Režiser
Daniel Schechter
Leto izida
2013
Jezik
angleščina / podnapisi
Igrajo
Isla Fisher, Jennifer Aniston, Yasiin Bey, Will Forte, Mark Boone Junior, Tim Robbins
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Dvajset let pred filmom Jackie Brown se v ječi, kjer sta pristala zaradi kraje avtomobilov, spoznata in spoprijateljita Ordell Robbie in Louis Gara. Prvi pride na svobodo Ordell, ko pa spustijo tudi Louisa, se Ordell resno loti uresničevanja zamisli o izsiljevanju skorumpiranega nepremičninskega posrednika v Detroitu Franka Dawsona. Frank si je protizakonito nagrabil milijone in jih skril na račune v različnih davčnih oazah.

Tu se v zgodbi pojavi Mickey Dawson, Frankova lepa, toda zdolgočasena žena, ki se v brezskrbnem življenju v bogati predmestni soseski Detroita bori s krizo identitete in nesrečnim zakonom. Louis in Ordell skleneta, da bosta Mickey ugrabila in zahtevala milijon dolarjev odkupnine; če ne bo voljan plačati, ga bosta opomnila na njegove nezakonite aktivnosti in utaje davkov. Načrt se zdi obsojen na uspeh.

Ob najprimernejšem trenutku, tako se zdi, ko je Mickey doma sama brez sina in ”ljubečega” možička, jo ugrabijo in odpeljejo na dom Richarda Edgarja Monka, grotesknega in duševno zaostalega občudovalca nacistične kulture in obsedenca z orožjem. Težavice jim nakoplje le dvolični družinski prijatelj in strahopetni ženskar Marshall Taylor, ki je priča ugrabitve, ko se je samovoljno povabil k Mickey domov, da bi jo zvlekel v posteljo. Ujet je v moralno zanko, kako naj prijavi ugrabitev, ne da bi pri tem moral priznati svojo namero skoka čez plot. Njegovo nerodno in strahopetno izvijanje poskrbi za zabavno vmesno štorijo.

Ob vsem skupaj pa je najbolj odločilno dejstvo, za katerega ne ve ne Mickey ne oba ugrabitelja … Frank je namreč tik pred tem vložil zahtevo za ločitev.

In tu v zgodbo vstopi Melanie, Frankova seksi in bistra ljubica na Bahamih, kjer si je Frank skrivoma spletel ljubezensko gnezdece in kamor se umakne, če le najde čas in priložnost. Kmalu punca vzame vse niti v svoje roke, prevzame krmilo in spelje ugrabitev popolnoma na svoj mlin. Franka prepriča, da v teh okoliščinah res noče plačati milijona za svojo kmalu nekdanjo ženo.

Nadaljevanje in konec sta polna zapletov in preobratov, pa tudi nasilja, prepletenih v najfinejšo mrežo pripovedi, kakršna se lahko porodi le v glavi in domišljiji enega najboljših piscev sodobnih kriminalnih romanov, Elmora Leonarda.

 

EKIPA

Jennifer Aniston (Mickey Dawson) je pred kratkim končala snemanje komedije Horrible Bosses 2 (Chris Pine, Kevin Spacey). Igralka grškega rodu se je kmalu po rojstvu (njen boter je bil pokojni Telly Savalas) z očetom, ki je dobil vlogo v žajfnici Love of Life, preselila v New York, kjer se je pri enajstih vpisala v igralsko šolo in izkazala tudi strast do slikanja – ena od njenih stvaritev je pri njenih enajstih visela v muzeju Metropolitan v New Yorku. Nastopila je v več postavitvah izven Broadwaya, leta 1989 dobila prvo vlogo v TV seriji Molloy in nato igrala v serijah The Edge, Ferris Bueller, Herman’s Head, Quantum Leap in Burke’s Law. Zaslovela je v humoristični nanizanki Prijatelji, ki je trajala deset sezon; za vlogo Rachel Green je dobila emmyja, zlati globus, štiri nagrade po izboru gledalcev, dodatnih 5 nominacij za emmyja, dve za zlati globus,…

Isla Fisher (Melanie) je lansko leto odigrala vlogo Henley Reeves v trilerju Mojstri iluzij in Myrtle Wilson v Luhrmannovi priredbi romana Veliki Gatsby. Dve leti nazaj smo jo videli v komediji Bachelorette in njen glas slišali v več risankah (Rise of the Guardians, Rango in Horton Hears a Who!. ..), igrala pa je še v Confessions of a Shopaholic, Definitely, Maybe, The Lookout, Wedding Daze, I Heart Huckabees, Scooby-Doo, The Wedding Crashers… Na TV zaslonih je v Omanu rojena igralka začela v avstralski žajfnici Home and Away in vmes našla čas, da napiše dve najstniški knjižni uspešnici. Kmalu bo zaigrala v grozljivki Visions z Evo Longorio.

Tim Robbins (Frank Dawson) je med drugim igral v filmih The Truth About Charlie, Human Nature, Igralec, Bull Durham, Bob Roberts, Jakobova lestev groze, Zvestoba do groba, Hulahop, Kratke zgodbe, Kaznilnica odrešitve, Austin Powers: Vohun, ki me je nategnil, Misija na Mars, Top Gun, Nič ni izgubljeno, Skrivnost ulice Arlington, Jungle Fever, The Sure Thing, Five Corners. Kmalu ga bomo videli v komični drami Dobrodošli pri meni režiserke Shire Piven. Za svoje vloge je bil večkrat nagrajen (zlati globus za Igralca, nominacija za zlati globus za Boba Robertsa…). Kot režiser, scenarist in producent se je izkazal s filmoma Cradle Will Rock in Zadnji sprehod (oskarjevska nominacija za najboljšega režiserja).

John Hawkes (Louis Gara) je lansko leto posnel dramo Seanse s Helen Hunt in Williamom H. Maceyjem. Od hvaljenega nastopa v Winter’s Bone, s katerim se je med drugimi nagradami potegoval za oskarja, je silno zaposlen. Videli smo ga v filmih Lincoln režiserja Stevena Spielberga (Daniel Day-Lewis, Sally Field), Ameriški gangster režiserja Ridleyja Scotta (Denzel Washington, Russell Crowe), Higher Ground, Contagion in Martha Mary and Marlene, Me and You and Everyone We Know, Buttleman (ki ga je tudi produciral), Miami Vice, Identity, The Perfect Storm, From Dusk Till Dawn, … Začel je na gledaliških odrih; na TV je igral v serijah Deadwood in Eastbound and Down, je pa tudi avtor nekaj pesmi za filme in TV serije.

Daniel Schechter (režiser, scenarist) se je rodil v New Yorku in študiral na ameriški univerzi Emerson. Leta 2007 je napisal scenarij za svoj režijski prvenec, dramo Goodbye Baby (Christine Evangelista, Alan Ruck). Pred dvema letoma je sledila komedija Supporting Characters (Alex Karpovsky, Tarik Lowe, Melonie Diaz, Lena Dunham). Črna komedija Kdo mi ugrabi ženo bo njegov tretji celovečerni film za katerega je napisal tudi scenarij.

UTRINKI