Ljubljana je ljubljena
Film
Shrani

Ljubljana je ljubljena

15+
5.5 / 10(IMDb)
Država
Slovenija
Režiser
Matjaž Klopčič
Leto izida
2005
Jezik
slovenščina
Država
Slovenija
Režiser
Matjaž Klopčič
Leto izida
2005
Jezik
slovenščina
Igrajo
Iva Krajnc Bagola, Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner
POVZETEK

Ljubljana je ljubljena je v osnovi pripoved o mračnem odraščanju v Ljubljani. Vodilni lik zgodbe je Oton, mlad fant, ki opazuje razvoj rodnega mesta od leta 1934, ko je bil v Franciji ubit kralj Aleksander, preko Italijanske in nato Nemške okupacije, do prihoda komunizma. Okrog Otona se vrtijo zgodbe številnih ljudi, ki so povezani z mestom in njegovim življenjem. Zgodovinska dogajanja se prepletajo z življenjem Marjane, Otonove prve ljubezni, italijanskega oficirja Giorgia, v katerega se Marjana zaljubi, prostitutke Anite, glavne atrakcije nočnega lokala Vice, klošarke Shirley, postreščka Jake in z življenjem mnogih drugih likov, ki so s svojimi zgodbami sestavni del tega zgodovinskega obdobja.
Otonova zgodba se prične s spoznanjem razlik med moškimi in ženskami in zaobljubo prijateljici Marjani, da se bosta vekomaj imela rada. Otonove želje pa se ne uresničijo, kajti italijanski okupator vdre v Ljubljano leta 1941. Oton kot gimnazijec zasovraži Italijane in se poveže z ilegalci. Marjana se spreminja in pozabi na družbo vrstnikov. Oddalji se od Otona ker jo očara nova, nora ljubezen z Giorgiom, italijanskim oficirjem, ki stanuje v stanovanju Otonovih staršev. S časom postane italijanski okupator vse nasilnejši. Le v nočnem lokalu Vice se nič ne spreminja, kajti v tem prostoru se vojaki mešajo z ljubljanskimi prebivalci in skupaj poskušajo pozabiti grozote vojne. Vice so odraz minevanja družbe in dekadence ljudi v vojnem obdobju.
Delno avtobiografski film, ima namen prikazati nekdanje življenje Ljubljane, ki ga skoraj več ne pomnimo.

Film je posvečen stoti obletnici slovenskega filma, šesdeseti obletnici osvoboditve Ljubljane ter pisatelju Rudiju Šeligu.

UTRINKI