Mali princ fahim: banner
Film
Shrani

Mali princ Fahim

Fahim
15+
7.0 / 10(IMDb)
Država
Francija
Režiser
Pierre-Francois Martin-Laval
Leto izida
2020
Jezik
francoščina / podnapisi
Država
Francija
Režiser
Pierre-Francois Martin-Laval
Leto izida
2020
Jezik
francoščina / podnapisi
Igrajo
Gerard Depardieu, Assad Ahmed, Mizanur Rahaman, Isabelle Nanty
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Čudovita zgodba o svetovnem mladinskem prvaku v šahu Fahimu Mohammadu, ki se je rodil leta 2000 v Bangladešu in igral v Franciji.

Protagonist filma je Nura Mohammad, bangladeški oče, ki se je pred osmimi leti odločil, da zapusti rodno državo in odpotuje v Evropo. V resnici se bo za njim izselila celotna družina, v upanju, da bi lahko tako vsem zagotovili boljšo prihodnost, predvsem pa 8-letnemu sinčku Fahimu, ki že dalj časa dokazuje, da je pravi talent v igranju šaha. Nura obljubi Fahimu, da mu bo v tujini omogočil igranje na črno-beli šahovnici ob mentorstvu najboljših učiteljev. Po prihodu v Francijo pa je vsej družini jasno, da stvari niso tako enostavne, kot so si jih zamislili, in bojazen, da jih lahko v kratkem izženejo iz nove domovine, je v njih še kako prisotna. Ob vsem tem ima tudi Fahim kar nekaj težav pri igranju zato, ker ni francoski državljan. Iz slepe ulice bo družino rešil Sylvain Charpentier (Gerard Depardieu), dobri, postavni, že priletni šahovski prvak, ki se bo posebej zavzel za malega pribežnika in bo Fahimu uspel posredovati velike skrivnosti šaha, a tudi življenja…

Svojevrstno pravljico in hkrati optimistično odo življenju je posnel francoski režiser, ki se je pred petdesetimi leti rodil v Marseillu in zelo dobro pozna situacijo sprejemanja različnosti ter sobivanja v večkulturnem okolju. Prav s pomočjo šaha pa je Pierre-François Martin-Laval želel spregovoriti tudi o tem, kako lahko igra v nekaterih primerih rešuje življenja in spreminja usode.

UTRINKI