naslov
Film
Shrani

Mlada noč

Příliš mladá noc
15+
5.6 / 10(IMDb)
Država
Režiser
Olmo Omerzu
Leto izida
2012
Jezik
slovenščina / podnapisi
Država
Režiser
Olmo Omerzu
Leto izida
2012
Jezik
slovenščina / podnapisi
Igrajo
Natálie Řehořová, Martin Pechlát, Jiří Černý
POVZETEK

Zgodba filma Mlada noč (Příliš mladá noc) pripoveduje o dveh mladih, dvanajstletnih fantih, Baluški in Řezaču, ki se dan po novem letu bolj ali manj po naključju znajdeta v stanovanju treh mladih odraslih. Tu doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo. Preživita noč in pozabita na čas ter na to, da ju lahko kdo pogreša, oziroma ne vesta, da ju medtem že išče policija. Za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Pijeta in se zaljubljata, bruhata ter izgubljata pamet v »brezsramnem in razuzdanem« svetu, ki ga živijo David, Kateřina in Štepan.

»Rad delam z igralci. V filmu smo skupaj raziskovali in odpirali temo izgube ljubezenskih idealov na račun povsem ‘mehanične seksualnosti’ oziroma spolnosti, v katero ni vpletena ljubezen. Demistificirana seksualnost in njen brutalni nastop pa se v filmu pokažeta tudi kot maska negotovosti in obrambni mehanizem pred nežnostjo,« opisuje Olmo Omerzu in še doda: »To ni klasična zgodba o otroštvu niti običajen film o odraščanju, gre bolj za nekakšno alegorijo, pri čemer se moški in ženski arhetipi odpirajo, med drugim tudi v otroškem svetu. Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje«.Predstavnika otroških likov Vojtěh Machuta in Jan Vaši delujeta zelo pristno in suvereno ob enem izmed vodilnih čeških igralcev Martinu Pechlatu in ob njegovih mlajših igralskih kolegih Natálii Řehořovi in Jiříju Černemu.

»Premiera filma na festivalu v Berlinu lahko za režiserja debitanta pomeni pomembno odskočno desko za njegovo nadaljno kariero, možnost distribucije filma poleg Češke republike še v drugih državah, obiske festivalov …,« pravi producent filma Jiři Konečny.

 

UTRINKI