naslov
Film
Shrani

Ničelni teorem

The Zero Theorem
15+
6.0 / 10(IMDb)
Država
Združeno kraljestvo, Romunija, Francija, Združene države Amerike
Režiser
Terry Gilliam
Leto izida
2013
Jezik
angleščina / podnapisi
Država
Združeno kraljestvo, Romunija, Francija, Združene države Amerike
Režiser
Terry Gilliam
Leto izida
2013
Jezik
angleščina / podnapisi
Igrajo
Christoph Waltz, Melanie Thierry, Matt Damon, Davis
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Distopični spektakel Terryja Gilliama z zvezdniško igralsko zasedbo ponuja razmislek o vlogi tehnologije v današnji družbi. Z Ničelnim teoremom Gilliam končuje trilogijo, ki jo je začel s filmom BRAZIL in nadaljeval s filmom 12 OPIC, ter ponuja vpogled v to, kako prihodnost danes vidijo starejši moški.

Film Ničelni teorem se dogaja v fantazijskem Londonu prihodnosti. Glavno vlogo Qohena Letha, ekscentričnega in samotarskega računalniškega genija, ki ga prevzema eksistencialna tesnoba, igra prejemnik dveh oskarjev Christoph Waltz. Qohen Leth živi sam v požgani cerkvi in čaka na telefonski klic, ki mu bo prinesel odgovore, ki jih že dolgo išče. Hkrati dela na skrivnostnem projektu, ki mu ga je dodelil upravnik (Matt Damon). Cilj projekta je odkriti smisel življenja, ali enkrat za vselej dokazati, da smisla ni. Toda njegovo samoto prekinejo obiski spogledljive Bainsley (Mélanie Thierry) in Boba (Lucas Hedges), upravnikovega čudežnega sina. Toda šele ko spozna moč ljubezni in poželenja, postane sposoben razumeti smisel življenja.

 

BENEŠKI FILMSKI FESTIVAL
72-letni Terry Gilliam je na lanskoletnem beneškem filmskem festivalu, kjer je prejel nagrado »Future Film Festival Digital« ter bi nominiran za Zlatega leva, predstavil film in ob tem skritiziral internetno kulturo: »Ko sedim za računalnikom, pogosto začutim, kako me internet zapeljuje. Ponuja mi dostop do vsega znanja na svetu – obenem pa se sam pri sebi bojim, da nimam več pristnih medsebojnih odnosov, temveč samo virtualne.« Film po njegovem mnenju nagovarja ravno mlade, na spletu aktivne ljudi. »Zdi se, da bo film najbolj odmeval med mladimi, ki so ves čas priklopljeni na internet … do te mere, da jih ta popolnoma pogoltne.«

Kot pravi Gilliam, film opozarja na nevarnosti digitaliziranega obstoja. »Dostop imamo do vseh informacij, obenem pa smo vseeno ločeni. Zanimivo se mi zdi, da se ljudje skrivajo pod drugimi imeni – to je edini način, na katerega lahko mladi med seboj komunicirajo. Mislim, da gre pri tem za oglaševanje samega sebe: ljudje se lahko predstavijo kot bogovi, lepi in popolni. A v resnici nismo taki. Kako lahko komuniciraš z drugimi, če pričakujejo, da boš popoln?«

 

TERRY GILLIAM (režiser)
se pri svojem delu ni uklanjal utečenim klišejem in normam. Slehernemu svojemu filmu je vtisnil samosvoj pečat, najsi pomislimo na Kralja ribičev (Fisher King), znanstveno fantastično psihološko dramo 12 opic ali na, po mnenju mnogih, njegovo največjo mojstrovino Brazil, v kateri je glavno vlogo odigral Robert De Niro. Za to delo so mu losangeleški filmski kritiki dodelili nagrado za najboljši film, scenarij pa je bil nominiran za oskarja. Gospod Gilliam je edini ameriški član sloveče komedijantske skupine Monty Python, saj je s Terryjem Jonesom, Mikeom Palinom, Ericom Idleom in Johnom Cleesom odgovoren za pisanje, zamisel, nastajanje in občasno tudi igranje v povsod znani in priljubljeni televizijski seriji Leteči cirkus Montyja Pythona. S Kraljem ribičev je bil nominiran za zlati globus, osvojil pa je srebrnega leva na beneškem filmskem festivalu.

CHRISTOPH WALTZ (Qohen Leth)
je za vlogo nacističnega polkovnika Lande v Tarantinovih Neslavnih barabah prejel številne nagrade: SAG, BAFTA, zlati globus, zlato palmo v Cannesu in oskarja. Videli smo ga ob Reese Witherspoon v ekranizaciji romana Water for Elephants in v filmu The Green Hornet. Leta 2012 je posnel odličen film Masaker Romana Polanskega.
Na evropski TV, filmu in gledaliških deskah se udejstvuje že tri desetletja – v filmih, kot so Gun-Shy, Lapislazuli, Dorian, She, The Beast, Berline Blues Angst…, v TV filmih, kot so Der Tanz mit dem Teufel – Die Entführung des Richard Oetker, Dienstreise – Was für eine Nacht Dienstreise, Du Bist Nicht Allein – Die Roy Black Story…, kot gost v serijah Kommissar Rex, Schimanski, Fuast…

DAVID THEWLIS (Joby)
je prvič pred kamere stopil v drami Naked Mikea Leigha. Nepozaben je bil v vlogah v filmih The Omen, All the Invisible Children, The New World, Sedem let v Tibetu, Veliki Lebowski, Nebeško kraljestvo in številnih drugih. Leta 2011 je odigral glavni vlogi v The Lady Luca Bessona in v Anonymous Rolanda Emmericha. Za svoje delo je prejel veliko pomembnih nagrad tako na evropskih festivalih kot na ameriških tleh. Leta 2007 je izdal tudi svoj prvi roman The Late Hector Kipling in z njim požel odobravanja kritikov.

BEN WHISHAW (doktor 3)
je leta 1999 odigral pomembni stranski vlogi v filmih The Trench in Mauvaise Passé. Svojo prvo glavno vlogo je sprejel leta 2001 v filmu My Brother Tom. V celovečercih največje uspehe žanje v zadnjih letih. Leta 2004 je dopolnjeval igralsko zasedbo v drami Enduring Love in kriminalni drami Layer Cake. Leta 2005 se je začela vrteti biografska drama Stoned, v kateri igra Keitha Richardsa iz skupine The Rolling Stones. Njegova prihajajoča igralska projekta sta drama Brideshead Revisted in romantična drama Bright Star, v kateri bo zaigral pesnika Johna Keatsa.

TILDA SWINTON
je z vlogo v Michaelu Claytonu osvojila oskarja in nagrado BAFTA, nominirana pa je bila tudi za zlati globus in nagrado Screen Actors Guilda. Swintonova je bila pred tem nominirana za zlati globus in nagrado Independent Spirit že v Jezeru smrti. Širše občinstvo jo je opazilo leta 1992 kot Orlanda v filmu Sally Potter, posnetem po romanu Virginie Woolf. Od takrat je med drugim igrala v filmih Teknolust (v štirih vlogah), Možni svetovi, Obala, Vanilla Sky, Mladi Adam, v z oskarjem nagrajenem Prilagajanju Spikea Jonzea, Palec moj najdražji, Constantine, v blockbusterjih Zgodbe iz Narnije in filmu Ericka Zonca Julia.

MATT DAMON (upravnik)
je bil deležen priznanj za delo na obeh straneh kamere. Za vlogo v Eastwoodovem filmu Invictus v igri za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev; za zlati globus se je potegoval tudi s Soderberghovim filmom The Informant! in Minghellovim The Talented Mr. Ripley, že zgodaj v svoji karieri pa je skupaj z dolgoletnim prijateljem Benom Affleckom prejel oskarja za scenarij za film Good Will Hunting, s katerim se je za kipec potegoval tudi v glavni vlogi. Nazadnje smo ga videli lansko leto v akcijskem z/f trilerju Elizij.

UTRINKI