naslov
Film
Shrani

Nisem tvoj zamorec

I Am Not Your Negro
12+
7.9 / 10(IMDb)
Država
Združene države Amerike, Francija, Belgija, Švica
Režiser
Raoul Peck
Leto izida
2016
Jezik
angleščina, francoščina / podnapisi
Država
Združene države Amerike, Francija, Belgija, Švica
Režiser
Raoul Peck
Leto izida
2016
Jezik
angleščina, francoščina / podnapisi
Igrajo
Samuel L. Jackson
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Skozi glas Samuela L. Jacksona spremljamo film o zgodovini rasizma v ZDA, ki jo je pesnik, pisatelj in družbeni kritik James Baldwin nameraval obdelati v knjigi Remember This House, vendar je nikoli ni dokončal.

Leta 1979 je James Baldwin svojemu literarnemu agentu napisal pismo, v katerem je opisal, da si prizadeva napisati svojo zadnjo knjigo Remember This House. Nameraval je opisati življenja in usmrtitve svojih prijateljev Medgarja Eversa, Malcolma X in Martina Luthra Kinga Jr. Baldwinu knjige do smrti ni uspelo zaključiti, nedokončan rokopis pa so pisateljevi dediči zaupali režiserju Raoulu Pecku (Lumumba, Sometimes in April, Moloch Tropical, Murder In Pacot).

Peckov film Nisem tvoj zamorec, ki temelji izključno na Baldwinovih besedah, razkriva zapleteno dediščino treh življenj (in smrti), ki so za vedno zaznamovala ameriško družbeno in politično ozračje. Peck je nedokončano delo formuliral v radikalno pripoved o rasah v ZDA in Baldwinovo lirično retoriko prepletel z bogatimi arhivskimi posnetki gibanj Civil Rights in Black Power. Zgodovinski boj za pravico in enakost je povezal tudi s sodobnimi gibanji, ki so se oblikovala kot odgovor na umore mladih Afroameričanov, med drugimi Trayvona Martina, Tamirja Ricea, Mika Browna in Amirja Brooksa.

Peck je v filmu raziskal, kako je biti temnopolt v ZDA, in premišljeval o zapuščini rasnega nasilja, ki še vedno pronica v državo. Z Baldwinovimi besedami: “Ne moreš me linčati in zapreti v geto, ne da bi sam postal pošast. Še več, dal si mi velikansko prednost, kajti nikoli ti me ni bilo treba pogledati. Jaz pa sem te moral gledati. O tebi vem več kot ti o meni. Ne moremo spremeniti vsega, s čimer se soočimo, ampak brez soočenja ne moremo spremeniti ničesar”. Film Nisem tvoj zamorec razkriva globoke povezave med preteklimi in sedanjimi krivicami ter tke epsko pripoved o ameriškem nerazumnem odnosu do barve kože. Če ne bi bil ta odnos tako žalosten, bi bil celo absurden.

 

UTRINKI