naslov
Film
Shrani

Odi in pingvini

Oddball and the Penguins
6.4 / 10(IMDb)
Država
Avstralija
Režiser
Stuart Mcdonald
Leto izida
2015
Jezik
angleščina / podnapisi
Država
Avstralija
Režiser
Stuart Mcdonald
Leto izida
2015
Jezik
angleščina / podnapisi
Igrajo
Alan Tudyk, Sarah Snook, Coco Jack Gillies
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Navdihujoč film, posnet po neverjetni resnični zgodbi, se dogaja na majhnem otoku pri Avstraliji, ki je bil dolga leta zatočišče za pritlikave pingvine, dokler jih niso začele ogrožati lisice. Rešitev najde lokalni gojitelj perutnine, ki skuša najti primeren kraj za svojega razigranega psa Odija, da ne bi več povzročal težav v bližnjem naselju. Z vnukinjo ga odpeljeta na otok in ga poskušata naučiti, kako izslediti in pregnati lisice, toda razposajenemu vohljaču gredo po glavi povsem druge norčije.

Film, ki temelji na resničnih dogodkih, je posnet v celoti na prelepi avstralski obali v bližini Melbourna. V filmu blesti vzhajajoči avstralski zvezdnik Shane Jacobson (Kenny). Sarah Snook (Steve Jobs, Predestination) in Alan Tudyk (Ledeno kraljestvo, Jaz, robot) lepo dopolnita zabavni film, ki so ga v celoti posneli na čudoviti obali blizu Melbourna.

Pravljica, ki se je zares zgodila. Nekje zelo daleč, v čarobnem delu sveta, je zelo poseben kraj. Zaspano mestece Warrnambool. Kjer so doma pritlikavi pingvini, najmanjši pingvini na svetu. Gnezdijo na skalnatem kraju po imenu Middle Island. Dolga leta so prebivalci prečkali plitek preliv okrog otoka, da bi opazovali nočno vrnitev več tisoč pingvinov, saj so pingvini mestu prinesli pridih čarobnosti. Kmalu pa so lisice ugotovile, kako lahko pridejo na otok. In v le nekaj letih jih je ostalo le še nekaj. Meščani jih nikakor niso mogli rešiti. Lisice so skušali zadržati s pomirjevali. A je učinkovalo le dokler se niso naučile plavati.

Naredili so celo zavetišče za pingvine. Za ohranitev statusa in financiranja bi morali biti tu vsaj deset pingvinov. Če jih bo prihodnji mesec manj kot deset, zavetišča ne bo več. In če se ne bo kaj spremenilo, bodo vsi ostali brez službe. Prav tako skrbnica zatočišča Emily Marsh. To ni všeč njenemu očetu, posebnežu in rejcu kokoši Swampyju Marshu. Po smrti mame, ki je bila prejšnja skrbnica, je službo prevzela Emily, Swampy pa se je posvetil delu na kmetiji. Emilyjina devetletna hči Olivia je vezni člen družine. V središču zgodbe je Odi, Swampyjev razposajeni maremsko-abruški ovčar. Ko uide in povzroči kup preglavic, se znajde v nemilosti oblasti. Če bi zatočišče zaprli, se bo Emily s hčerko preselila v New York k Američanu Bradleyju, svetovalcu za turizem. Swampy bi tako izgubil hčer in vnukinjo. Ko Swampy reši poškodovanega pingvina, ga Odi preseneti, saj ga začne varovati, čeprav se nikdar ni naučil varovati kokoši. Dva tedna pred uradnim štetjem pingvinov Swampy in Olivia skujeta nor načrt. Živahnega in nepredvidljivega Odija hočeta skrivaj naučiti varovanja pingvinov na otoku, da bi preprečila zaprtje. Bo Emily odkrila, kaj se dogaja? Kaj pa sumničavi konjederec? Kdo je skrivnostnež, ki hoče poskrbeti, da zatočišče zaprejo? Zdi se, da bo s pritlikavimi pingvini z otoka izginila tudi čarobnost. Zadnje upanje mesta sta rejec piščancev in njegov nenavadni pes. Le da tega še ne vesta.

PRITLIKAVI PINGVIN (latinsko Eudyptula minor) je najmanjša vrsta pingvina. Živi ob južni obali Avstralije (države Zahodna in Južna Avstralija, Viktorija in Tasmanija) ter ob obalah Nove Zelandije. Znan je tudi pod imenom mali plavi pingvin ali vilinski pingvin. V maorskem jeziku je znan pod imenom Korora.

Pritlikavi pingvin lahko zraste od 30 do 41 centimetrov v višino, težek pa je od 1 do 1,5 kilograma. Oba spola sta enako obarvana – moder hrbet in bel trebuh. Kljun, dolg od 3 do 4 cm, je prav tako modre barve. Kot pri večini morskih ptic je življenjski doba dokaj dolga in iznaša okoli 7 let, v zavetiščih celo 25 let. Ves dan preživi v morju v lovu za ribami. Prehrana malega pingvina so ribe, lignji, drobne morske živali, za katerimi se potopi tudi do 20 metrov v globino. Živi v stenah obal, v razpokah, kjer tudi gnezdi. Spolno zrelost dosežejo z dvema letoma in celo življenje ostanejo verni istemu partnerju. V povprečju izležejo dva jajca. Populacija je ocenjena na približno milijon pingvinčkov, a jih je vsako leto manj. V zadnjih desetih letih se je njihov število zmanjšalo za skoraj tretjino. Zaradi tega je vrsta že na robu ogroženosti.

UTRINKI