naslov
Film
Shrani

Sprehod po gozdu

A Walk in the Woods
15+
6.4 / 10(IMDb)
Država
Združene države Amerike
Režiser
Ken Kwapis
Leto izida
2015
Jezik
angleščina / podnapisi
Država
Združene države Amerike
Režiser
Ken Kwapis
Leto izida
2015
Jezik
angleščina / podnapisi
Igrajo
Emma Thompson, Kristen Schaal, Mary Steenburgen, Nick Nolte, Nick Offerman, Robert Redford
POVZETEK

V tej pustolovski komediji se slavni potopisec Bill Bryson (Robert Redford) v pokoju odloči za drzen izziv: namesto uživanja z ljubečo in lepo ženo (Emma Thompson) ter veliko in srečno družino se odloči za pohod po znameniti 3540 km dolgi Apalaški poti, ki se vije po neokrnjeni, spektakularni in divji ameriški pokrajini od Georgie do Maina. Na pot se odpravi s svojim starim prijateljem Stephenom Katzom (Nick Nolte), s katerim 40 let ni imel stika. Stephen, nesrečni ženskar, ki je bil s svojimi čari in prisebnostjo vedno korak pred zakonom, gleda na pohod kot na priložnost, da se izogne plačilu dolgov, in kot na »zadnjo dogodivščino, preden bo prepozno«. Težava pa je v tem, da prijatelja popolnoma drugače dojemata besedo »dogodivščina«. Spoznala bosta, da bolj ko vztrajaš, zabavneje je.

Robert Redford (Bill Bryson / producent) je nekakšna anomalija v industriji zabave. Čeprav je po vsem svetu slaven že več kot 30 let, je človek, ki se drži zase. Je okoljevarstvenik, človek, ki se zavzema za družbeno odgovornost, politični aktivist, umetnik in poslovnež, odločen zagovornik svobodnega načina izražanja. Njegova strast je snemanje filmov, ki imajo družbeni in kulturni pomen, in ki spodbujajo druge, da se izrazijo s pomočjo umetnosti. Za svoj režijski prvenec Navadni ljudje je dobil nagrado sindikata ameriških režiserjev, zlati globus in oskarja. Bil je režiser in producent filmov The Milagro Beanfield War, Reka poje mi, Kviz, Šepetati konjem, Legenda o Baggerju Vancu. Svojo prvo filmsko vlogo je dobil v War Hunt. Veliko časa Redford posveča svojemu Sundance Institute, ki pomaga mladim scenaristom in režiserjem ter neodvisni kinematografiji. Za svoja okoljevarstvena prizadevanja je dobil cel kup nagrad. Napisal je tudi knjigo The Outlaw Trail. Leta 1979 je produciral kratki film The Solar Film o solarni energiji, ki je bil nominiran za oskarja. Film Zakon molka je posnel dve leti nazaj.

Nick Nolte (Katz) je prejel tri nominacije za oskarja – za vlogo v Streisandini drami Princ plime (1991), drugič je bil v igri za film Affliction (1997), nazadnje pa v drami Warrior, v kateri je navdušil kritike. Pred tem je nastopil v neodvisni komediji My Own Love Song v Tropic Thunder, The Beautiful Country, Peaceful Warrior po romanu Dana Millmana, Neverwas, v risanki Over the Hedge… Med ostalimi naslovi so še Hotel Ruanda, The Good Thief, The Hulk, Investigating Sex, Jefferson In Paris, Cape Fear, I Love Trouble, I’ll Do Anything, Lorenzo’s Oil, … Preboj med zvezde je mladeniču iz Omahe uspel v TV nadaljevanki Rich Man, Poor Man; kmalu zatem je igral v celovečercu The Deep. Predlani je igral skupaj z Redfordom v filmu Zakon molka.

Mary Steenburgen (Jeannie) je leta 1978 odkril Jack Nicholson, od takrat pa je navduševala občinstvo v več kot 60 filmih. Za vlogo v filmu Melvin and Howard je dobila oskarja. Posnela je filme Snubitev, Nazaj v prihodnost 3, Kaj žre Gilberta Grapa?, The Open Road, Božič na kvadrat, Neustrašna, Step Brothers, Nobel Son, Škrat, Sunshine State, Casa De Los Babys, Life as a House, Philadelphia, Parenthood, Pontiac Moon, Noah’s Ark, The Grass Harp, Time After Time, A Midsummer Night’s Sex Comedy, Cross Creek, One Magic Christmas, Dead of Winter, End of the Line. Na televiziji je posnela Joan of Arcadia, It Must Be Love, Talking to Heaven, Gulliver’s Travels, About Sarah,…

Emma Thompson se je rodila v Londonu leta 1959 v igralsko družino. Že pokojni Eric Thompson je bil njen oče, mati Phylida Law pa je s hčerko igrala v več filmih; igralka je tudi Emmina sestra Sophie Thompson. Na univerzi v Cambridgeu je študirala angleško literaturo in sodelovala v znani Footlights Group, kjer so se pred tem spoznali in sestajali mnogi člani slavne skupine Monty Python. S kolegoma Stephenom Fryjem in Hughom Lauriejem jo je dolga leta vezala tudi skupna igralska pot pred kamero in na odrskih deskah. Leta 1989 se je poročila s Kennethom Branaghom po uspehu TV miniserije Fortunes of War. Njena prva zelo opazna filmska vloga pa je bila v drami Howardov kot Jamesa Ivoryja, za katero je dobila oskarja in nagrado Bafta. Je tudi uspešna scenaristka; za scenarij Razsodnost in rahločutnost Anga Leeja je prejela drugega oskarja. Vedno skrbno izbira vloge, obenem pa je zelo kritična – slovi kot izredno bistroumna satiričarka, ki v prvi vrsti na piko vzame … sebe.

Ken Kwapis (režiser) je nagrajeni filmski režiser, prav tako pa je režiral tudi nekaj nanizank, nagrajenih z emmyjem, kot so The Office, The Larry Sanders Show, The Bernie Mac Show, Malcolm in The Middle ter Freaks and Geeks. Za velika platna pa je režiral filme, kot je priznani The Sisterhood of the Traveling Pants z Amber Tamblyn, Americo Ferrero, Blakom Livelyjem in Alexis Bledel ter romantične komedije Tisti veseli dan z Robinom Williamsom in Mandy Moore, Sexual Life z Anne Heche in Elizabeth Banks, For Heaven’s Sake in še mnoge druge. Leta 2009 je režiral romantično komedijo Mu pač ni do tebe z odlično igralsko zasedbo – Jennifer Aniston, Ben Affleck, Scarlett Johansson, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Bradley Cooper.

UTRINKI