Zgodovina ljubezni
Film
Shrani

Zgodovina ljubezni

The History of love
15+
6.3 / 10(IMDb)
Država
Francija, Belgija, Kanada, Romunija
Režiser
Radu Mihaileanu
Leto izida
2016
Jezik
angleščina, jidiš / podnapisi
Država
Francija, Belgija, Kanada, Romunija
Režiser
Radu Mihaileanu
Leto izida
2016
Jezik
angleščina, jidiš / podnapisi
Igrajo
Gemma Arterton, Elliott Gould, Derek Jacobi
Distribucija
Fivia
POVZETEK

Kaj, če bi knjiga, napisana pred drugo svetovno vojno v majhni vzhodnoevropski vasi, potovala skozi čas in po različnih celinah, preživela vojno in tragedije ter trem generacijam izjemnih ljudi pomagala najti ljubezen? Knjigi je naslov Zgodovina ljubezni.

Zgodovina ljubezni je ena izmed tistih mojstrsko prepletenih mrež, ki jih dobronamerni recenzenti, ki povzemajo vsebino, ponavadi mimogrede razcefrajo. Dovolj je le povedati, da večino zgodbe mlada Alma in stari Leo krožita v svojih orbitah, a sta vseeno nedoumljivo povezana s starodavno knjigo, Zgodovino ljubezni.

Kmalu po navdušujočih kritikah prvenca o moškem, ki je po operaciji tumorja na možganih izgubil spomin (Man Walks Into a Room, 2002), se mlada nadarjena pisateljica Nicole Krauss predstavlja s svojim drugim romanom Zgodovina ljubezni. Dogajanje se razteza čez obdobje šestdesetih let, od nacistične okupacije Poljske pa vse do današnjega New Yorka. Junaki v romanu se soočajo z osamljenostjo in potrebo, da zapolnijo praznino, ki jo je pustila izgubljena oseba, in pred nami se splete povsem življenjska zgodba, taka, ki prinaša tako žalost kot veselje. Ključno vlogo ima Zvi Litvinoff, pisatelj, ki se je pred mnogimi leti podpisal pod 2000 kopij drobne skoraj pozabljene knjižice z naslovom Zgodovina ljubezni. Drobna knjižica je skozi čas in prostor povezala tudi Lea in Almo. Leo je 80-letni upokojeni ključavničar, osamljen poljski emigrant, ki je preživel nacistični masaker in se z žalostjo v srcu se spominja svoje mladostne ljubezni. Obžaluje, da se ni nikoli spoznal s sinom, ki je postal slavni pisatelj, in se boji, da se ga po njegovi smrti ne bo nihče spominjal. Alma je 14-letnica, ki je izgubila očeta, mati pa se je povsem predala delu – prevajanju literature.

UTRINKI