Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se zapišejo na vaš računalnik, ko obiščete spletno stran.

Piškotki služijo za zagotavljanje sledljivosti ter kvalitete uporabniške izkušnje. Ko se naslednjič vrnete na stran preko istega brskalnika, lahko le-ta preveri, ali je piškotek prisoten in uporabi podatke iz piškotka ter jih posreduje nazaj strani. Piškotki nam omogočajo, da prepoznamo ali nas je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu lahko obogatimo uporabniško izkušnjo.

Upravljanje in brisanje piškotkov

V primeru, da se odločite spremeniti način, kako brskalnik uporablja piškotke, lahko to storite s spreminjanjem nastavitev brskalnika. Večina brskalnikov omogoča da zavrnete ali sprejmete vse piškotke, sprejmete samo določene piškotke ali pa vas vsakič vpraša ali dovolite piškotke za določeno stran ali ne. Brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Za navodila, kako to storiti, vam predlagamo, da se poslužite pomoči v brskalniku, kjer boste našli navodila za upravljanje piškotkov vašega brskalnika.

Katere vrste poznamo in kako jih uporabljamo?

Na naši spletni strani uporabljamo naslednje vrste piškotkov:

  • Nujno potrebni piškotki: Ti piškotki so bistveni za delovanje spletne strani. Brez njih ne moremo zagotoviti osnovnih funkcij, kot so navigacija po strani in dostop do zaščitenih območij. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.

  • Analitični piškotki: Uporabljamo jih za zbiranje informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Te informacije nam pomagajo razumeti, katere dele strani je treba izboljšati in kako je obiskovalcem všečna. Podatki, ki jih obdelujemo, med njimi so tudi osebni (npr. IP naslov) so anonimizirani, kar pomeni, da na njihovi podlagi nikakor ne moremo identificirati posameznika, ki obišče našo spletno stran.

  • Funkcionalni piškotki: Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbire (kot so jezikovne preference) in vam ponudi bolj prilagojeno uporabniško izkušnjo. 

  • Ciljni piškotki: Ti piškotki se uporabljajo za sledenje vašim dejavnostim na spletni strani in zunaj nje. Lahko jih uporabimo za prikazovanje ciljanih oglasov, ki so bolj relevantni za vas, na podlagi vaših interesov. Ti piškotki običajno sledijo vašemu brskalniškemu vedenju in pomenijo obdelavo vaših osebnih podatkov. Te piškotke namestimo izključno z vašim soglasjem.

Ob prvem obisku naše spletne strani vam bo prikazano obvestilo o piškotkih, v katerem boste imeli možnost sprejeti ali zavrniti uporabo piškotkov. Vašo odločitev lahko kadarkoli spremenite z urejanjem nastavitev brskalnika. 

Seznam piškotkov na naši spletni strani:

Analitični pikotki
Ime piškotkaDomenaTrajanjeVrsta
Klaviyo.beletrinadigital.si1 letoAnalytics/Stats
Google Analytics.beletrinadigital.si1 letoAnalytics/Stats
Google Analytics.beletrinadigital.si1 letoAnalytics/Stats
Nujni piškotki
Ime piškotkaDomenaTrajanjeVrsta
NuxtundefinedTrajanje sejeFunctional
Stripe.beletrinadigital.si1 letoFunctional
Supabase.beletrinadigital.siTrajanje sejeFunctional
Supabase.beletrinadigital.siTrajanje sejeFunctional
Supabase.beletrinadigital.siTrajanje sejeFunctional
Trženjski piškotki
Ime piškotkaNew ColumnTrajanjeVrsta
Facebook.beletrinadigital.si3 meseceMarketing
Facebook.beletrinadigital.si1 mesecMarketing
Google Analytics.beletrinadigital.si1 letoMarketing
Google Analytics.beletrinadigital.si1 letoMarketing
Google Adsense.beletrinadigital.si2 mesecaMarketing
Google Adsense.beletrinadigital.si1 mesecMarketing

Piškotki zunanjih uporabnikov

Piškotki zunanjih ponudnikov, vključenih v to spletno mesto, se nastavljajo s strani drugih organizacij kakor upravitelj oz. lastnik spletnega mesta, ki ga obiskujete. Spletno mesto, ki ga obiskujete, lahko uporablja zunanjo sledenje obiska, ki za svoje delovanje uporablja piškotke. Spletno mesto, ki ga obiskujete, lahko vključuje t.i. vgrajene (embedded) komponente (kot so npr. Facebook, Twitter, YouTube, Vimeo in še mnogi drugi). Spletno mesto, ki ga obiskujete, lahko vsebuje zunanjega ponudnika za oglaševanje za ciljno naravnane kampanje. Vsi našteti načini uporabe zunanjih ponudnikov tako lahko za svoje delovanje nastavljajo piškotke, ki lahko služijo sledenju vašega obiskovanja preko večih različnih spletnih strani.

Nastavljanje piškotkov

Piškotke nastavljate v vrstici, ki se vam odpre na dnu strani. Če jo želite odpreti, kliknite spodnjo povezavo.

Onemogočanje piškotkov z nastavitvijo brskalnika

Večina brskalnikov ima že samodejno nastavljeno samodejno sprejemanje piškotkov. Seveda že večina brskalnikov omogoča, da si lahko uporabnik sam nastavi način shranjevanja piškotkov. S tem, ko onemogočite piškotke spletna stran ne bo delovala pravilno oziroma bodo njene funkcionalnosti onemogočene.

Navodila za omogočanje nastavitev lahko najdete tukaj:

Onemogočanje in pogoji uporabe posameznih piškotkov

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom.

Sledenju Google Analytics lahko onemogočite tudi na naslednji povezavi.

Navodila za izbris Facebook računa

Beletrina Digital uporablja prijavo prek Facebooka.

V skladu s politiko Facebooka moramo zagotoviti URL povratnega klica za brisanje uporabniških podatkov ali URL navodil za brisanje podatkov.

Če želite izbrisati svoje aktivnosti in podatke povezane s prijavo preko Facebooka za Beletrino Digital lahko svoje informacije odstranite tako, da sledite tem korakom:


• Pojdite na "Nastavitve & zasebnost" svojega računa na Facebooku.
• Kliknite na "Nastavitve".
• Poiščite "Aplikacije in spletne strani" in videli boste vse aplikacije in spletne strani, povezane z vašim računom na Facebooku.
• Poiščite in kliknite "Beletrina Digital" v iskalni vrstici.
• Pomaknite se navzdol in kliknite "Odstrani".


Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi s tem obvestilom oz. v zvezi s piškotki, nas lahko kontaktirate na naš naslov: info@beletrinadigital.si.