Dekorativna grafika
Ilustracija: Rok Klemenčič
Shrani

BOTRA SMRTI - Zgodba o Griseldi Blanco

Dušan Čater16. april 2024

Zgodbe o življenju ljudi, brez katerih bi bil svet drugačen.

Narkokraljica 

»You fuck with me, you fuck with the best!« (Če se zajebavaš z mano, se zajebavaš z najboljšim!) so bile zadnje besede Tonyja Montane, preden so ga sicarios bolivijskega kartela prerešetali v njegovi vili na prestižnem Coconut Drivu v Miamiju. Razlogov za napad na njegovo vilo, imenovano El Fureidis, kar bi lahko prevedli v Tropski raj, je več. Poglavitni: Tony Montana se je zameril Alejandru Sosi, bolivijskemu pridelovalcu kokaina, ker na njegov ukaz ni hotel ubiti otroka. 

Govorimo seveda o zimzelenem Brazgotincu (Scarface), ki ga je leta 1983 po scenariju Oliverja Stona režiral Brian de Palma. 

Glavno vlogo cocaine kingpina, ki si je z brezkompromisnimi uboji v Miamiju ustvaril imperij, je odlično odigral takrat triinštiridesetletni Al Pacino. 

Tony Montana je bil kubanski migrant. V Miami je pripotoval leta 1980, ko so ZDA odprle mejo, da bi lahko Kubanci, ki jim ni bil všeč Castrov socialistični režim, zapustili svoje domove in se naselili v »boljšem« svetu. Fidel Castro je bil zvit možakar, pa jim je z »Mariel boatlifti« po morju tja poslal večinoma okorele kriminalce, morilce in tatove, ki jih na svojem lepem karibskem otoku ni hotel imeti. Dobra zasnova za zgodbo, je verjetno pomislil Oliver Stone, ampak … Miami je takrat že imel svojega cocaine kingpina. Ta oseba je po krutosti daleč prekašala Tonyja Montano. Ni imela nobenih moralnih zadržkov in se ni ustavila, ko je bilo treba ubiti otroka. Veliko bolj kot Tonyju, ki je pri gledalcu znal vzbuditi marsikatere simpatije, bi ji pristajale besede: »Če se zajebavaš z mano, se zajebavaš z najboljšim!«  

Moški na ladji, sklanja se nad vreče, prevezane z mrežami
Pripadnik Obalne straže s Floride pregleduje pakete kokaina. Foto: U.S. Coast Guard (picryl.com)