dr. Mikuš Kos s skupino šestih otrok v nošah
Foto: dr. Anica Mikuš Kos z otroki v Severni Osetiji (osebni arhiv)
Shrani

Dr. Anica Mikuš Kos – Kaj lahko storim, da bi bilo kakemu otroku manj hudo, da bi manj trpel?

Nina Kokelj4. junij 2024
Pediatrinja, pedopsihiatrinja in humanitarna delavka ter predsednica Slovenske filantropije dr. Anica Mikuš Kos je bila direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, v obdobju balkanskih vojn se je vključila v pomoč otrokom beguncem iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine, od leta 1994 pa humanitarno deluje na vojnih območjih in na področjih velike revščine – v Bosni, na Kosovu, v Srbiji, v Čečeniji, Ingušetiji, Severni Osetiji, Moldaviji, Afganistanu, Pakistanu, Maroku, Gazi in Ukrajini. Za pomoč otrokom v kriznih žariščih je zasnovala program za učitelje, katerega jedro so znanja in veščine za nudenje učinkovite psihosocialne pomoči. V program je bilo doslej vključenih že približno 5000 učiteljev.
Skupina otrok z dr. Mikuš Kos, sedijo zunaj in si zbirajo plišaste igrače
Foto: dr. Anica Mikuš Kos z otroki na Kosovem (osebni arhiv)

Dr. Anica Mikuš Kos verjame, da zgolj drža opazovalca, premišljevalca ni dovolj. »Svoje poglede na svet moraš udejanjiti, jih izraziti, izreči na glas in zapisati.« Leta 2020 je tako z odločnim apelom naslovila, prosila, povabila slovensko vlado in druge odločevalce, da omogočijo vstop v Slovenijo otrokom brez spremstva, v nečloveških razmerah na turško-grški meji in grških otokih, ter civilno družbo, državljanke in državljane pozvala, da podprejo prizadevanja za pomoč tem otrokom. Oglasila se je kot človek, kot državljanka, kot oseba, ki je doživela grozote nad otroki v drugi svetovni vojni, kot humanitarna delavka in kot strokovnjakinja za duševno zdravje otrok.

Oglasila se je kot človek, kot državljanka, kot oseba, ki je doživela grozote nad otroki v drugi svetovni vojni, kot humanitarna delavka in kot strokovnjakinja za duševno zdravje otrok.

Nina Kokelj

Ko dr. Anico Mikuš Kos poslušam in občudujem, ko berem o njej in vem, kako lepo jo je poznati, razmišljam o pravicah otroka. In pomislim tudi na pediatra, pedagoga, pisatelja Janusza Korczaka. Heroja, ki je med drugo svetovno vojno vodil Dom sirot, sirotišnico v varšavskem getu, skrbel za 200 otrok. 5. avgusta 1942, med tako imenovano »veliko akcijo« – glavno fazo nemškega iztrebljanja prebivalcev varšavskega geta – Korczak ni sprejel ponudbe za svojo rešitev, otrok ni zapustil. Skupaj z njimi je dostojanstveno odšel iz geta, na vlak za koncentracijsko taborišče Treblinka, skupaj z njimi je tam umrl. In vendar še živi, Stari doktor, živi med nami, opozarja, da je delovanje za pravice otroka, kot jih je ubesedil v svoji deklaraciji, najbolj smiseln in najpomembnejši boj.

Ko dr. Anico Mikuš Kos poslušam in občudujem, ko berem o njej in vem, kako lepo jo je poznati, razmišljam o pravicah otroka in pomislim tudi na pediatra, pedagoga, pisatelja Janusza Korczaka.

Nina Kokelj