Shrani

Družina in travma; zakaj ponavljamo tisto, kar se nikoli ne bi smelo zgoditi?

dr. Katarina Lija Kompan Erzar7. maj 2024
Rubrika, namenjena raziskovanju in razumevanju kompleksnosti človeške psihe v kontekstu različnih situacij, predvsem vpliva okolja, genetike, socialnih interakcij in preteklih travm na človeško vedenje.
Realistična slika dveh deklet, ki sedita v naravi, ena čez ramena objema drugo, ki ima v rokah lutko
Slika: Ivana Kobilca, V lopi (Wikimedia Commons)

Ljudje ne moremo spremeniti tega, s kom smo povezani v kompleksni mreži družinskih vezi skozi generacije. Lahko pa se odločamo, kako bomo s tem živeli in kaj bomo iz tega ustvarili zase in za svoje otroke.

Monica McGoldrick

Pogled na družino kot sistem, ki ga je razvila Monica McGoldrick, je pokazal, kako pomembno je razumeti dinamiko odnosov in pomembnih čustvenih vsebin ter njihov prenos med generacijami. Tako na primer ugotavlja, kako močno družino zaznamujejo izgube, ki jim nismo namenili dovolj žalovanja, zamolčane travmatične vsebine, družinske skrivnosti in družinski miti. Vsaka družina ima svoje zgodbe in vsak od nas se lahko v teh zgodbah prepozna, odkrije zanimive vzgibe, vir poguma, moči in veselja ter bolje razume svoje strahove in stiske. Na podlagi njenega dela se je še bolj razvilo raziskovanje medgeneracijskega vpliva in pomena poznavanja družinskih vezi in zgodovine.