Ženska sedi na vhodu svojega doma. V ozadju so steklena panoramska stekla. Skozi stekla se vidi notranji dnevni prostor z mizo in stoli.
Foto: Simon Chang
Shrani

Hiša Maše Mertelj - Nevpadljivo preseganje obstoječega

Nina Granda / V sodelovanju z revijo Outsider8. april 2024
Arhitektka Nina Granda odpira vrata zanimivih hiš, nas vodi skozi umetnost bivanja in lepoto notranjega dizajna. Tokrat se je obrnila k industrijski arhitekturi - obiskala je hišo arhitektke Maše Mertelj, ki stoji v Podutiku v Ljubljani.

Ambicija, da v vsakršnih okoliščinah domisliš in izvršiš arhitekturno idejo – to je vtis, ki me prevzema ob hiši, v kateri živi arhitektka Maša Mertelj s svojo družino v Podutiku. V generični arhitekturi družinskih hiš iz druge polovice prejšnjega stoletja je hiša, v kateri naju s fotografom sprejme arhitektka – nevpadljivo drugačna. V stihiji okolice navdušuje z nenavadno preprostostjo.  

Štiri betonska konstrukcijska jedra povezujejo popolnoma zastekljene etaže: klet, ki sledi topografiji terena, pritličje prostega tlorisa, povezano z vrtom z velikimi skalami, in nadstropje s spalnicami, otroškima sobama in kopalnicama s panteonsko svetlobno lino.  

Hiša je samosvoja, a se po zaslugi členjenosti dobro vpenja v okolje predmestnega spalnega naselja. Hiša je potopljena v teren, ob jedrih jo obraščajo trave in grmičevje, sčasoma bo skrita med krošnjami. Nekoč je na tej parceli že rastel gozd. Med štirimi konstrukcijskimi jedri s servisi so vpeta stekla, kar v notranjosti omogoča poglede na vse strani, hkrati pa zunanjemu opazovalcu omogoča pogled 'skozi hišo' – le štiri jedra razumemo kot grajeno površino.  

Visok betonski kamin v hiši, na desni pripomočki za kurjenje ognja in gajba drv, na obeh straneh kamina sta stekleni steni
Foto: Simon Chang
Kot hiše, na eni strani lesena, na drugi pa zastekljena stena
Foto: Simon Chang