Star rdeč kombi, pred katerih se izvaja glasbeni nastop
Foto: Andraž Gombač
Shrani

Kavč, ki zveni, te radosti in bogati

Andraž Gombač14. junij 2024
Predstavitve festivalskih dogodkov, koncertov, bizarnih prireditev in še kaj. Andraž Gombač nas vodi po Sloveniji in vsakič znova dokaže, da naša kura nikakor ni mrtva. Tokrat je obiskal Kavč festival v Borštu pri Marezigah.

Pot je vse ožja in ožja, v gluhi noči se vije med vinogradi in oljčniki, žarometi obsijejo mačko, njene oči se zaleskečejo in že poniknejo v visoki travi, ostrim ovinkom ni videti konca, temne krošnje se težko zibljejo v burji, skoznje le tu in tam plašno posije luna …   

Ma ne, to ni začetek cenene srhljivke, kje pa! Je nadaljevanje nečesa lepega, zelo lepega. »Odprite okna, odprite duri umetnosti in kulturi!« že skoraj desetletje oznanja Kavč festival, mlajši bratec Etno histerije. Nanjo smo svojčas radi hodili v gozdiček pri Gračišču v Istri. Bila je ena taka simpatična hipijada, zabeljena z raznoliko kulturo: sprehajali smo se po urejenih potkah, si za tistim grmom ogledali lutkovno predstavo, za tistim prisluhnili koncertu glasbenikov z najrazličnejših vetrov, iz Evrope, ZDA in od drugod, že ob naslednjem grmu smo se v šotoru mojstrili na delavnici, izkusili, iz česa vse je mogoče izvabiti ubrane zvoke, na pokošeni jasi se je našel prostor za stojnice z najrazličnejšimi izdelki, kajpada tudi z jedačo in pijačo, na odru so se vrstili koncerti, mimo so se sprehajale prikupne prikazni, hecna policista na hoduljah … Prav kmalu je Etno histerija privabljala že preveč ljudstva, prerasla lastne okvirje in se zato poslovila od na lepem precej premajhnega gozdička, se flori in favni zahvalila za gostoljubje in pomahala.     

Nakar je Matija Solce, Koprčan z razprostrto mednarodno mrežo prijateljev in sodelavcev, glasbenik in lutkar z doktoratom praške akademije DAMU, s tovariši in tovarišicami zasnoval Plavajoči grad, spet edinstven poletni festival, na gradu Snežnik blizu vasi Kozarišče, kjer je Solce našel svoj novi dom. Tega je povezal z Etno histerijo in s koprskim mednarodnim festivalom lutk in uličnega gledališča PUF, ki ga vodi njegova mama Maja Bavdaž Gross, seveda se je še naprej oglašal velik, vsakič nekoliko drugačen bend Etno Histeria z narodnostno in tudi sicer izjemno raznolikim članstvom, pobratenim na ustvarjalnih delavnicah.     

Na tej poti se je Solce leta 2017 domislil še posebnega subkulturnega festivala, ki smo ga že takoj vzljubili v Istri.