Dekorativna grafika
Ilustracija: Leon Zuodar
Shrani

Klincman, 1. del

Dušan Čater7. maj 2024

Sreda, 20. oktober 2022 

Maki je stal pred velikim starinskim ogledalom, pozlačenim in okrašenim v baročnem slogu. Na steno velike veže je bilo pritrjeno malenkost prenizko za njegovo višino, in če je stal povsem vzravnano, se je videl v njem samo od nosu navzdol. A tisti trenutek je bilo to dovolj, saj si je ogledoval le svoje telo. Na sebi je imel spodnji del trenirke, zgoraj nič. Vlekel je trebuh navznoter in napenjal mišice. Ne trebuha ne mišic ni bilo kaj prida, špeha pa tudi ne, kar je bilo za moškega sredi štiridesetih let povsem zadovoljivo. Ko je z boksanjem v predel želodca preizkušal trebušne mišice, je slišal njen glas. Napel je ušesa, a besed ni mogel razločiti. Umaknil se je izpred ogledala in se je po dolgem hodniku, ki je imel eno steno povsem zastekljeno, na zunanji strani pred steklom pa rešetke, napotil do nje. Lena je s spodvitimi nogami in odeta v odejo sedela na kavču v dnevni sobi. 

»Si kaj rekla?« jo je vprašal. 

»A imaš ti danes rekreacijo?« mu je vrnila vprašanje. 

Pokimal je. Vprašanje mu ni bilo všeč. Rekreacija, ki je imela bolj malo s športom, več z druženjem, je bila stvar, kamor je vedno hodil sam; bila je nekaj njegovega, njegov pobeg od domačega ognjišča. Navadno so fantje odigrali eno uro košarke, potem pa sedli v bar športnega društva in mleli moške pogovore.   

»Zakaj?« je previdno vprašal.   

»Šla bi s teboj,« je rekla. 

»Zakaj?« je še enkrat vprašal Maki. 

»Bojim se ostati sama v tej hiši.« 

»Ne pretiravaj, no ...« je rekel Maki z nasmeškom. »A res misliš, da straši v njej?« 

Lena je skomignila z rameni. 

»Včasih pomislim na to, da je hiša tako stara, da bi lahko bili v njej duhovi ...« 

»Duhovi?!« se je začudil Maki. »Hiša je res stara, ampak ...« je prekinil, ker se je Lena zagledala naravnost v njegove oči. Videl je, da njen strah ni zaigran. »Seveda, pojdi z mano,« je potem rekel. »Pa pohiti, čez pol ure začnemo.« 

In Lena je z nasmehom, ki je kazal olajšanje, kar poskočila s kavča in stekla skozi visoka dvojna vrata v spalnico. Maki je gledal za njo in se vdano v usodo popraskal po temenu.