Ženska z oranžnimi lasmi v zasneženem meglenem okolju, zadaj drevo in blok
Foto: Liu Zakrajšek
Shrani

Tijana Zinajić - Zimska idila otroštva

Liu Zakrajšek4. april 2024
Vsak izmed nas ima fotografijo, ki mu je ljuba in v kateri se skriva nostalgična zgodba, ki veže naš spomin na pretekle drobce minulega življenja. V pogovoru z Liu Zakrajšek je Tijana Zinajić razkrila zgodbo fotografije, ki jo je izbrala.

»Na tej fotografiji si torej stara petnajst let?« 

»Ker imam decembra rojstni dan, bi rekla, da sem na tej fotografiji stara štirinajst.«  

Starejša fotografija dveh deklet v trenirki, sedita na kavču z rožnatim vzorcem
Foto: Tijana Zinajić osebni arhiv

S Tijano Zinajić, gledališko in filmsko režiserko ter igralko, sedim v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma. Jaz pijem kavo, ona čaj. Najino srečanje poteka na ozadju idiličnega snežnega meteža, prvič od začetka zime sneži, in to zares. Ker sem v Cankarjev dom prišla peš in brez dežnika, imam mokre lase. Tijana je kljub zasneženemu jutru, ko sem sama že samozavestno odpovedala nekatere svoje obveznosti, v nasprotju z mano sveža in polna energije. Ko prisede k majhni mizici v kotu, je široko nasmejana. Iz tega sklepam, da je jutranji človek, moje sume kasneje tudi potrdi. Celo pozimi vsak dan vstaja zelo zgodaj in uživa v jutrih. Mislim, da sem se med intervjujem nalezla njene dobre volje in pozitive, ker še ves preostanek dneva preživim nasmejana.  

Fotografija, o kateri mi pripoveduje Tijana, je bila posneta na smučanju leta 1987. Nedavno ji jo je poslala prijateljica Teja Zupan, tajnica ravnateljice v ljubljanski Drami, ki se je tedaj družila s Tijanino sestro Nežo. Pravzaprav sta bili z Nežo najboljši prijateljici.