Zvočna knjiga
Shrani
Such a Pretty Girl

Such a Pretty Girl

Nadina LaSpina
Založba
Dreamscape Media
Leto izdaje
2020
Jezik(i)
angleščina
Bralci
Jennifer Jill Araya
Založba
Dreamscape Media
Leto izdaje
2020
Jezik(i)
angleščina
Bralci
Jennifer Jill Araya
POVZETEK

To je zgodba Nadine LaSpina - od zgodnjih let na rodni Siciliji, kjer kot dojenček zboli za otroško paralizo, zaradi česar je postala predmet dobronamernega sočutja in tarča sporočil o brezupu, do odraščanja in mladosti v Ameriki, ki ju je skoraj v celoti preživela v bolnišnicah, kjer so jo mučili v iskanju zdravila in ji dali občutek, da ji njeno telo ne pripada več, ter do njenega upora in aktivizma v gibanju za pravice invalidov.

LaSpinina osebna rast poteka vzporedno s političnim razvojem gibanja - od združevanja, organiziranja in boja proti izključevanju iz javnega in družbenega življenja do oblikovanja skupne identitete, razcveta invalidske umetnosti in kulture ter sprejemanja invalidskega ponosa.

LaSpinina pot je sicer edinstvena, vendar se z njo lahko poistoveti veliko invalidov. To je pot iskanja svojega mesta v svetu, ki je prilagojen invalidom - svetu, ki ni ustvarjen za invalide in v katerem je invalidnost obravnavana le v negativnem smislu. LaSpina zavrača vse stereotipne pripovedi o invalidnosti. S pripovedovanjem svoje življenjske zgodbe brez urednikovanja pokaže škodo, ki jo je invalidom povzročila prevelika osredotočenost na sočutje in na zdravilo, ki je še vedno nedosegljivo. Njena zgodba razkriva predsodke o invalidnosti, zakoreninjene v našem družbenopolitičnem sistemu, in obsoja zatiralske standarde normalnosti v družbi, ki razvrednoti drugačne in jim odreka osnovne pravice.

Avtor
AVTORJEVA DELA