Zvočna knjiga
Shrani
The Truth about Baked Beans

The Truth about Baked Beans

Meg Muckenhoupt
Založba
Dreamscape Media
Leto izdaje
2020
Jezik(i)
angleščina
Bralci
Caroline Hewitt
Založba
Dreamscape Media
Leto izdaje
2020
Jezik(i)
angleščina
Bralci
Caroline Hewitt
POVZETEK

Meg Muckenhoupt začne s preprostim vprašanjem: "Kdaj so Bostončani začeli pripravljati bostonski fižol?" Trgovci v Faneuil Hallu in vodiči na izletih po mestu Duck Tour vam bodo morda povedali, da so se romarji recept za fižol z javorjevim sirupom in medvedjo mastjo naučili od Indijancev, vendar je ta rezultat zavestnega prizadevanja za ustvarjanje hrane iz Nove Anglije konec 19. stoletja. Jedi iz Nove Anglije so bile na novo izumljene na podlagi domišljijskih zgodb o tem, kaj so angleški kolonisti kuhali pred ameriško revolucijo, pri čemer so bila živila, ki so jih kuhali sodobni prebivalci Nove Anglije, zlasti številni priseljenci, ki so po regiji spodbujali industrijo in prevzemali kmetije, ostro prezrta. V knjigi so kulinarični miti in resničnost Nove Anglije predstavljeni z nekaterimi najbolj znanimi živili: pečenim fižolom, rjavim kruhom, školjkami, trsko in jastogom, javorjevim sirupom, pito in jankijsko pečenko. Med letoma 1870 in 1920 so v revijah, časopisih in kuharskih knjigah skrbno oblikovali predstavo o hrani iz Nove Anglije, pogosto z izmišljenimi in včasih bizarnimi zgodbami o izvoru, ki so bile predstavljene kot starodavne ameriške legende. Ta knjiga razkriva trud, ki je bil vložen v ustvarjanje teh jedi, in nam omogoča, da začnemo ponovno spoznavati kulinarično dediščino priseljencev iz Nove Anglije - Francozov iz Kanade, Ircev, Italijanov, Portugalcev, Poljakov, avtohtonih prebivalcev, Afroameričanov in drugih, katerih kulinarični prispevki so bili iz te različice izbrisani. V knjigi The Truth About Baked Beans, ki je opremljena z zgodovinskimi in sodobnimi recepti, je predstavljena presenetljiva zgodovina te nenavadne kuhinje in pojasnilo, zakaj in kako je pravzaprav nastala "novoangleška hrana".

Avtor
AVTORJEVA DELA