Shrani

Tesnoba

Vid Šteh, Sanja Podržaj5. april 2024
Veliko ljudi se je vsaj enkrat v življenju soočilo s tesnobo. Gre za neprijetno psihično stanje, odziv na stresno izkušnjo, ki jo dojamemo kot negotovost ali grožnjo. Vid Šteh in Sanja Podržaj iskreno spregovorita drug z drugim in bralcu na zelo oseben način predstavita lastno izkušnjo s tesnobo.
Abstraktna barvita slika s podobo človeka in živali v objemu
Slika: Božidar Svetek, V čvrstem objemu

Gotovo se je že vsak med nami kdaj srečal z občutkom tesnobe – ko je bilo treba pred vsem razredom zrecitirati Gregorčičevo Soči, pred težkim izpitom, na razgovoru za službo in ob prvem dnevu na novem delovnem mestu, pred veliko življenjsko odločitvijo … Takrat se pojavi napetost, ki je nikakor ne moremo sprostiti. Živčni smo, zaskrbljeni, razdražljivi. Morda si začnemo gristi nohte ali tapkati z nogo. Počutimo se nelagodno in najrajši bi pobegnili, da se nam ne bi bilo treba soočiti z neprijetno preizkušnjo. To lahko spremljajo še suha usta, slabost, glavobol in številni drugi fizični odzivi na stres. To je seveda neprijetno, a mine. Zrecitiramo Soči, oddamo izpitno polo, razgovor zaključimo s stiskom roke, po prvem delovnem dnevu pride naslednji, sprejmemo odločitev in naredimo korak naprej. Sprostimo se.  

Sedaj pa si predstavljajmo, da nas ta občutek spremlja vsak dan. Ljudje, ki trpijo za tesnobo oziroma anksioznostjo, temu ne morejo uiti. Ne glede na to, kaj se dogaja v njihovem življenju, so zaskrbljeni brez očitnega razloga. Pri tem ne trpi le psihično zdravje, temveč tudi fizično, saj se tesnoba odraža tudi skozi telesne spremembe.